Tuesday, August 28, 2012

Petua untuk Menjaga Kesihatan Buah Pinggang dan Mengelak Penyakit Gout

Petua untuk Menjaga Kesihatan Buah Pinggang
dan Mengelak Penyakit Gout

1. Minuman yang diambil hendaklah melebihi 2 liter sehari. Orang banyak bekerja kuat dan berpeluh perlu mengambil air yang lebih lagi.

2. Elakkan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram

3. Elakkan segala macam buah-buahan jeruk kering seperti asam boi, buah kana, dan lain-lain.

4. Elakkan segala macam buah-buahan jeruk basah seperti mangga jeruk, ceremai dan anggur jeruk.

5. Elakkan memakan mi segera seperti mi maggi dan sebagainya.

6. Elakkan memakan makanan rapu seperti twisties, chikadess, O ring dan sebaginya.

7. Elakkan memakan mi kuning dan roti canai. (Gantikan mi kuning dengan spaghetti dan roti canai dengan capati dan tosei)

8. Elakkan Nescafe, air Sunquick, Orange Squash dan segala minuman berperisa kerana kandungan utama minuman ini ialah bahan kimia, pewarna dan perisa.

9. Elakkan minum teh kedai kerana teh kedai adalah teh recycle yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

10. Elakkan chokelat dan kurangkan air Milo. Gantikan Milo dengan Horlicks.

11. Elakkan mengambil sebarang air minuman bergas.

12. Elakkan mengambil jambu batu atau jus jambu batu.

13. Kurangkan atau minimakan pengambilan durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan. (Makan ala kadar sahaja)

14. Elakkan tembikai dan tembikai susu.

15. Kurangkan pengambilan kerang, ketam, udang dan sotong. Makan sedikit sahaja dan jangan kerap mengambilnya.

16. Kurangkan mengambil ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan di ladang cuma 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan ini. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam yang dijual di pasar ang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

17. Bila makan daging, pilih daging tanpa lemak (tendon). Bila makan ayam (kampung) pilih makan bahagian dada dan elakkan bahagian banyak tendon seperti wing (kepak) dan peha.

18. Elakkan makan buah oren seperti oren Sunkist, air limau seperti air Teh O limau.

19. Elakkan makan cendawan dan produk cendawan.

20. Elakkan makan ikan berbisa seperti ikan semilang dan ikan pari.

21. Elakkan makan organ dalaman seperti hempedal, hati, jantung dan telur ikan.

22. Kurangkan makan makanan kari seperti kari ikan dan daging.

23. Elakkan sayur kacang buncis, bayam, petola dan bunga kubis

24. Elakkan berlari dan melompat (gantikan dengan berjalan) bagi yang sudah mengalami gout.

25. Elakkan berurut terutamanya di bahagian pinggang.

26. Kurangkan atau elakkan pulut, keladi, keledek, kentang dan ubi.

27. Elakkan jering, petai dan kerdas.

28. Kurangkan pengambilan minyak kelapa sawit.

29. Elakkan sebarang uabat-ubatan seperti pain killer dan sebagainya.

32. Kurangkan atau elakkan tepung putih (tepung gandum) serta makanan yang dibuat daripadanya termasuk roti putih. Tepung ata yang digunakan membuat capati adalah baik.

34. Elakkan Ikan masin jeruk seperti ikan tenggiri.

35. Elakkan sayuran jeruk.

36. Elakkan makanan dalam tin seperti sardin dan buah-buahan bertin.

37. Elakkan telur masin.

38. Elakkan cuka makanan tiruan (usahakan cuka makan asli dari apel hijau).


1 comment:

Unknown said...

Elak kan makanan di dunia ni..cari makan dari hutan yg x tercemar